FATCA nedir ne amaçla getirilmiştir?
FATCA, Amerika Birleşik Devletleri tarafından 18 Mart 2010 tarihinde kabul edilen Yabancı Hesapların Vergi Uyumu Yasasını (Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA) ifade etmekte olup, ABD bu yasa ile vergi mükelleflerinin ABD dışında finansal hesap tutarak ABD kaynaklı vergilendirmeden kaçınmaları önlemeye yönelik uluslararası bir sistem kurmayı amaçlamaktadır.
|
FATCA'nın yasal dayanağı nedir?
FATCA ile ilgili yasal çerçeve Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 29.07.2015 tarihinde imzalanan “Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması ve eki Mutabakat Zaptı” anlaşmasısının 16.03.2016 tarih 29655 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanması ve 25/2/2016 tarihli ve 6677 sayılı Kanun ile onaylanması ile oluşmuştur. Anlaşma ile finansal kuruluşlarda bulunan belirli finansal hesap bilgilerinin iki ülkenin gelir idareleri arasında vergisel amaçlar için düzenli olarak değişimi öngörülmüştür. Bu çerçevede Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından genel bir tebliğ taslağı yayınlanmıştır.
Türkiye FATCA konusunda IGA 1 model (Hükümetler arası Anlaşma modeli) ülkeleri içerisinde yer almakta ve süreç Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup ülkemizdeki tüm finansal kuruluşlar bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığının talimat ve yönlendirmelerine tabi durumdadır.
|
Bankanızın FATCA Kapsamında yükümlülükleri nelerdir?
TEB A.Ş. olarak hem ulusal hem de uluslararası tüm mevzuat ve yasal düzenlemelere uyum konusunda azami özen göstermekteyiz. FATCA kapsamında mevzuatta ifade edilen prodesürlere uygun olarak ABD vergi mükellefi olan/olabilecek müşterilerimizi belirlememiz, gereken beyan, bilgi ve belgeleri müşterilerimizden temin etmemiz gerekmektedir.
Küresel olarak FATCA mevzuatının uygulamaya alınması ile ilgili 01.07.2014 tarihi milat niteliğinde olup bu tarih öncesinde bankamızda müşteri olan kişiler mevcut, bu tarih sonrasındaki müşteriler ise yeni müşteri olarak tanımlanmaktadır. Bu doğrultuda tüm yeni edinimi gerçekleştirilen müşterilerimizden FATCA mevzuatı kapsamında beyan formlarını toplamaktayız.
FATCA ayrıca mevcut müşterilerin de ABD vergi mükellefiyetinin araştırılması konusunda zorunlu uygulamalar getirmekte olup, bilgilerinde herhangi bir ABD göstergesi bulunan müşterilerin de durumunun araştırılmasını ve bu müşterilerden de uygun form alınmasını zorunlu tutmaktadır.
|
FATCA kimleri kapsamaktadır?
FATCA mevzuatı kapsamında aşağıdaki müşterilerimiz etkilenecektir:
1) Gerçek kişiler; ABD ile ilişkisi olan gerçek kişiler
- ABD vatandaşları, doğum yeri ABD olanlar,
- ABD’de oturum ve çalışma izni bulunan (greencard sahipleri),
- ABD’de mukim olanlar, ABD adresi olanlar,
- ABD telefon numarası olanlar,
- ABD’ye (düzenli ödeme talimatıyla) para transferi gerçekleştirenler,
- ABD adresi olan bir kişiye verilmiş hâlen geçerliğini koruyan temsil veya imza yetkisi,
2) Tüzel kişiler; ABD ile ilişkisi olan tüzel kişiler
- ABD adresi olanlar,
- Kuruluş ülkesi veya merkezi ABD olanlar,
- Kontrol eden gerçek kişilerinden* en az birinin ABD vatandaşı veya ABD mukimi olduğu Pasif nitelikli kurumlar**
3) Finansal Kurumlar (Bankalar, yatırım şirketleri vb.)
- Müşteri adına hesap bulunduran belirli finansal kurumlar
*Kontrol Eden Kişi: Bir kurum üzerinde kontrole sahip gerçek kişiler olarak ifade edilmektedir. Aşağıdaki kişiler FATCA mevzuatı kapsamında “kontrol eden kişi” olarak değerlendirilmektedir.
- İşletme paylarının %25’i veya fazlasına sahip olma
- İşletmede alınan kararların doğrudan veya dolaylı olarak nihai kontrolü
- İşletmede üst düzey temsil yetkisine sahip olma
**Pasif Nitelikli Kurum: Faaliyet alanı genellikle üretim, hizmet gibi aktif bir aktiviteye dayanmayan, bir takvim yılı içinde brüt gelirlerinin %50’den daha fazlası pasif gelirlerden (faiz, kar payı, temettü gibi) oluşan veya elinde bulundurduğu varlıkların %50’sinden fazlasını pasif gelirlerin elde edilmesi için kullanan ya da bu amaç için elde tutan finansal olmayan şirketlerdir.
|
FATCA kapsamında müşterilerinizin sorumlulukları nelerdir?
ABD’de vergi mükellefi olan ve belirli göstergelerle eşleşen gerçek ve tüzel tüm müşterilerimizin durumlarını Bankamıza beyan etmeleri gerekmektedir. Müşterilerimizin talep edilen gerekli bilgi ve belgeleri tam, doğru, eksiksiz ve zamanında paylaşması, hatalı/eksik bilgi ve belge paylaşımı yapmaması düzenleme kapsamında yetkili kurumlar tarafından müşterilerimize uygulanabilecek olası yaptırımların önüne geçilebilmesi açısından azami önem taşımaktadır.
FATCA uygulamaları kapsamında ABD göstergesi olup da vergi mükellefiyet beyanı vermeyen müşterilerimiz uyumsuz statüde değerlendirilecek olup, Gelir İdaresi Başkanılığının talepleri doğrultusunda raporlamaya konu edilebileceklerdir.
Anlaşma kapsamında müşterilerimizin ABD’de vergi mükellefi olup olmadığının tespiti için mükellefiyet durumunu belirtmekten kaçınan ve gerekli beyan, bilgi ve belgeleri sağlamayı reddeden gerçek ve tüzel kişilere, ABD kaynaklı gelirleri üzerinden, ABD veya ABD adına stopaj yapmaya yetkili kurumlar tarafından % 30 oranlı stopaj uygulanabilecektir*
*Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri hükümeti arasında imzalanan Model 1 IGA Anlaşması (Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması) kapsamında TEB A.Ş. olarak herhangi bir stopaj yükümlülüğümüz bulunmamaktadır. Stopaj yetki ve sorumluluğu ABD tarafından yetkilendirilmiş kurumlardadır.
|
FATCA kapsamında Bankanıza ne formu vereceğim?
Müşterilerimizin vergi mükellefiyet bilgisini ABD Vergi otoritesince çıkarılmış olan W-9 formuyla birlikte beyan etmesi gerekmektedir. Bankamız uygulamasında “Yurtdışı Vergi Mükellefiyeti Beyanı” formu da aynı amaçla toplanmaktadır. Ayrıca, ABD’de vergi mükellefi olmayan ancak ilgili anlaşmadan etkilenen müşterilerimizin de W-8 formu ile beyan vermesi gereklidir, Bankamız uygulamasında yine Yurtdışı Vergi Mükellefiyet Beyanı formu da alınmaktadır.
|
Bankanıza sadece W-8 veya W-9 formu vermem yeterli olur mu?
FATCA gereklilikleri kapsamında W-8 ve W-9 formları geçerli formlar olup, Bankamız uygulamasında AEOI mevzuatı gerekliliklerinin de yerine getirilmesi beklenmektedir. Bu amaçla her iki mevzuat için ortak hazırlanan "Yurtdışı Vergi Mükellefiyet Beyanı" formunun doldurulması istenecektir.
|
Beyan vermezsem sonuçları ne olur?
Beyanlarını sunmayan gerçek ve tüzel kişilerle herhangi bir işlem gerçekleştirilmeyecek ve iş ilişkisine girilmeyecektir.
|
Bankanızın mevcut müşterisiyim (01.07.2014 tarihinden önce müşteriniz oldum) ve beyan vermedim. Bu durumda ne yapmam gerekir?
Bankamızda kayıtlı bilgilerinizde herhangi bir ABD göstergesi (doğum ülkesi, uyruk, çifte vatandaşlık, oturum/çalışma izni, adres ve telefon) bulunması durumunda Bankamıza beyan vermeniz gerekmekte olup herhangi bir şubemize uğrayarak beyan formunu imzalayarak teslim edebilirsiniz.
|
Bankanız ABD'ye direkt raporlama yapıyor mu?
Hayır. Türkiye ABD ile anlaşması çerçevesinde konuya ilişkin raporlama süreci Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
|
Bankanız KKTC şube müşterisiyim, hesap bilgilerim ABD'ye raporlanacak mı?
KKTC ayrı bir ülke statüsünde olduğu için ayrı bir raporlama süreci bulunmaktadır. Kıbrıs Türkiye'den farklı olarak ABD ile hükümetler arası bir anlaşma imzalamamış olup, Kıbrıs şubelerimiz FATCA mevzuatında "Final Regulation" statüsünde yer almaktadır. Bu kapsamda Kıbrıs şubelerimiz için ABD Vergi idaresi (IRS) nezdinde doğrudan kayıt oluşturulmuş olup, ABD vergi mükellefi olan KKTC müşterilerimizin raporlaması direkt olarak ABD vergi otoritesine yapılmaktadır. Kıbrıs şubeleri için raporlamalar 2018 yılından bu yana gerçekleştirilmektedir.
|
Gelir İdaresi Başkanlığı'na kimler raporlanacak?
FATCA kapsamında bildirime konu kişi ve kurumlar aşağıda yer almaktadır.
- ABD’de vergi mükellefi olduğunu beyan eden ve W-9 ya da Yurtdışı Vergi Mükellefiyet Beyan Formunu imzalayanlar
- ABD ile yukarıda belirtilen göstergeleri bulunan ancak beyan, bilgi ve belge vermekten kaçınanlar
- Katılımcı Olmayan Finansal Kuruluşlar (FATCA uyumu göstermeyen finansal kuruluşlar)
Amerika Birleşik Devletleri’nde vergi mükellefi olmadığını beyan eden (W-8 ya da Yurtdışı Vergi Mükellefiyet Beyan formu) müşterilerimiz bildirim kapsamında yer almayacaktır.
|
Hangi bilgilerim raporlanacak ?
- Ad – Soyad, ABD Vergi Kimlik Numarası
- Adres
- Hesap Numarası
- Hesap Bakiyesi veya değeri
Yukarıda yer verilen bilgiler dışında yıllar itibariyle farklı bilgiler de Gelir İdaresi Başkanlığı'nın talep ve talimatları doğrultusunda raporlanabilecektir.
|
Raporlama ne zaman yapılacak ?
FATCA raporlaması, ilgili yılı takip eden yıl içinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılır. Bildirim için kesin tarih her yıl Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir ve raporlamanın genellikle yılın ilk yarısında tamamlanması beklenir.
|
Bankanızın FATCA statüsü ve GIIN bilgisi nedir?
Bankamız Türkiye Cumhuriyeti ile ABD arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Model 1 Raporlama yapan Yabancı Finansal Kuruluş statüsündedir.
Bankamızın IRS nezdindeki GIIN* numarası: JGX32.00000.LE.792
*GIIN: Küresel Aracı Kimlik Numarası (Global Intermediary Indentification Number) ABD tarafından FATCA kapsamında katılımcı olan tüm finansal kuruluşlara verilen bir referans numarasını ifade eder.
|
Daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim?
Müşterilerimizin ABD ile ilişkili vergi yükümlülükleri ve karşılaşabilecekleri olası sonuçlarla ilgili Türk Ekonomi Bankası olarak ülkemiz mevzuatının getirdiği yükümlülükler dışında bir değerlendirilmede bulunamıyoruz. FATCA ile ilgili daha detaylı bilgi ve danışmanlık için profesyonel bir vergi danışmanı ile irtibata geçmenizi öneririz.
Diğer taraftan daha detaylı bilgiye ulaşmak için ABD Gelir İdaresi Biriminin (IRS)’nin web adresini de ziyaret edebilirsiniz (www.irs.gov)
Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının sıkça sorulan sorular adresini de ziyaret edebilirsiniz. https://gib.gov.tr/uluslararasi_mevzuat/fatca-sorular
|